Reklama
 
Blog | Patrik Joura

Putin

A najednou se Anakinova Padmé zeptá Anakina. A co když nestojíme na správné straně, co když separatisté mají pravdu a my jsme ti zlí?

Anakin Skywalker samozřejmě odvětí, že to není možné, ale kromě tohoto rezolutního názoru nepřednese žádná fakta.

Všechny války nebo alespoň drtivá většina se pokud vím, vede ve jménu dobra, spravedlnosti nebo Boha. Nacističtí vojáci, třeba ti, kteří bojovali u Stalingradu, měli na opasku napsané heslo: „Bůh je na naší straně.“

Vzpomněl jsem si na to, když jsem v době dovolené poslouchal rozhovory s Putinem a Lavrovem a to ne jen tak ledajaké, ale amerických televizí a moderátorů, kteří nejsou jako Soukup – Zeman. Ve stylu pane prezidente, upadla Vám tužka, ale to je ve skutečnosti moje chyba. Ostré rozhovory plné nepříjemných a přímých otázek typu, proč vysíláte svá vojska na Ukrajinu, když chcete mír? Biden o Vás řekl, že jste zabiják, co na to říkáte a tak dále.

Problém však skýtají Putinovy odpovědi. Byly vždy zralé, klidné, vyrovnané a plné argumentů. Navíc šla z jeho rétoriky vyčíst jakási pokora, kterou chová třeba k NATU nebo ke kolegům prezidentům. Nejdříve mě to zarazilo, čekal jsem nesmyslné žvásty ala Aeronet, ale nestalo se tak. Dokonce bylo v jednu chvíli vidět, že moderátor NBC se zarazil a zastyděl se za svoji otázku, když Putin objasňoval, že když se ptal světových lídrů, co se stane dál, až Asad padne, co bude se Sýrií dál, jaký mají plán, mlčeli. A protože nechtěl další zemi rozvrácenou a v Chaosu, postavil se na jeho stranu. Je to velice pragmatická politika a jen skutečný odborník na tamní situaci by mohl říct, kde je pravda, to ale není podstatné. Podstatné bylo právě Putinovo vystupování a styl jeho jednání. Nebyl nijak agresivní, na všechny otázky odpovídal a žádné se nevyhýbal a racionálně zdůvodňoval svá rozhodnutí. A moderátoři byli tvrdí, sakra tvrdí, ale Putin vždy laskavě a s úctou reagoval. Například na zmíněnou otázku ohledně Bidenova výroku odpověděl tak, že Joe Biden je nyní jeho partner a že je důležité udržovat dobré vztahy a každý má právo na svůj názor a že v rámci dobrých vztahů to nechce dál rozvádět. Kurnik, takhle polofašistický diktátor zmanipulované země přece neodpovídá. Ani by tím neměl co získat. Pokud by chtěl získat třeba mačo pověst, řekl by, že Biden je vůl a pokud by byl slaboch, nevede tak dlouho takovou zemi.

Neříkám, že je Putin svatý a věřím, že Putinovská garnitura je autokratická a jistě mnohdy zkorumpovaná. Nevěřím ale, že je taková, jak je vykreslována mainstreamovými médii. Jo, Hvězdné války, velký to biják. A co když my jsme ti na špatné straně, Anakine?

Reklama