Reklama
 
Blog | Patrik Joura

Piráti, taková punková ODS

Tak, jako letí pták ODS, snad racek, tak pod ním v přístavu dlí pirátská loď, jejíž stěžeň umožňuje vlát černé vlajce, avšak bez lebky a hnát.

Tento naprosto spontánní úvod má poněkud poeticky odpovědět na otázku mojí kamarádky, co si myslím o Pirátech a o tom, kde v politickém spektru se vlastně nacházejí. Po chvilce přemýšlení (škoda, že nekouřím, dodalo by to takovému zamyšlení šmrnc), odpovím: „Piráti?, taková punková ODS.“ „Jak to myslíš Patriku?“, ptá se dál, no a to už není jen na jednu větu.

Pokusím se nyní stručně shromáždit podporu pro můj pohled a prosím s pokorou zapřísáhlé voliče ODS (pokud ještě takoví jsou), aby mi to dovolili.

Když to vezmu ze široka a poprosím o otevřenou mysl, ona pirátská umírněná filosofie vlastně stojí sice na boji proti systému, což je ta nekonzervativní a punková část, stojí ale také na podpoře jednotlivce a po nejvíc na jeho svobodách. Takový pirát se plaví se svoji bárkou, či posádkou, nepodléhá velení, je svobodný a svojí svobody si váží více, než krále jakékoli země, váží si jí více, než útočiště, které skýtá život ve větším společenském celku. Nebaví ho poslouchat věčná nařízení a prostě chce dělat vše, co chce. Tedy tak jako ODS, i pirát filosoficky stojí na straně svobodného člověka.

Když se pokusím pohled zúžit, musím obdivovat pestrost České pirátské strany. Vždyť Ivan Bartoš už jen tím účesem říká, že se nepodvoluje konvencím a přemýšlí svobodně a ještě ani jednou jsem ho neslyšel, jako o nosném tématu mluvit o věcech jako by bylo, přidáme na platech zaměstnancům státní správy nebo podívejte se do té Číny, měli bychom se od ní učit. Na druhou stranu se krásně punkově ve straně tolerují lidé jako senátor, který svými názory připomíná člena hippies, ale takových jsem upřímně nezaznamenal většinu a zase upřímně, co více hovoří o svobodě a lásce k ní, než rozmanitost pohledů?

Pokud bych šel ještě o stupeň hlouběji, našel bych programové priority, jako je digitalizace, jejíž výsledek v podstatě spočívá v tom, že mě stát nechá na pokoji, zjistí si vše, co potřebuje sám, pokud informace jedna jeho složka již má a pokud já budu něco potřebovat, rychle vše vyřídím z notebooku. Tedy méně státu. Proti tomu by šlo namítnout, že zanechám digitální stopu a že mě tedy bude pořád někdo sledovat. Nicméně tento argument je slabý, protože pokud by Vás někdo dnes sledovat chtěl, už to stejně udělá i bez výše zmíněné změny. Další pirátskou insignií je pak zarputilost s jakou odmítá spolupracovat s těmi, kteří jsou podezřelí z nekalých praktik. Kdysi dávno mi do youtube chodila videa z Pražského magistrátu, která velmi přesně a s precizní logikou od tamějších Pirátských zastupitelů popisovala bolestivé body české politické scény a prohřešky jejich vykonavatelů. Chápu, že nynější ODS zřejmě není vnímána jako strana protikorupční, nicméně její konzervativní étos, ve kterém by se našly i apely k národní hrdosti, k podobným hodnotám přímo vybízí.

Nyní si vyberu předsedy obou stran. Oba jsou nekonfliktní, otevření, působí jako že ve stranách nepletichaří a také, že nelpí na svých funkcích, jen u pana Bartoše bych čekal, že večer zřejmě zajde na koncert Vypsané fixy, kdežto pan Fiala na Prodanou nevěstu, ale je to to, co dělá opravdu rozdíl?

A teď použiji dikci našeho nejznámějšího všemoderátora a budu frázovitý. Ať si kdo chce, co chce říká, já věřím, že v dalších volbách ještě zvítězí ANO a to navzdory obrovité snaze všech Pirátů i ODS, nicméně ty volby další, tedy ty za 5 let budeme svědky, kdy ODS a Piráti budou vytvářet koalici. A pak všichni ti, jenž Piráty řadili do leva, či výrazně do leva, budou možná bučet, nebo nebudou věřit svým očím, nicméně ono to bude přirozenější, než se na první pohled může zdát.

A malá otázka v dobrém pro škarohlídy na závěr. Na koho nejvíc ODS útočila v minulých volbách a proč? Že by právě z Pirátů měla strach, že ji vezmou voliče?

Reklama