Reklama
 
Blog | Patrik Joura

Philadelphia

V médiích se začínají objevovat zmínky o tom, že spolu dlouholetí přátelé přestali trávit čas, například grilováním, protože mají odlišné politické názory. Dokonce spolu přestali mluvit i v některých rodinách a snad se to začíná považovat za novou normu. Vždyť to ale nedává žádný smysl, přál bych si, aby mi to někdo vysvětlil jako pětiletému dítěti, protože tomu nerozumím.

 

Dobře, třeba takový Babiš. Ano, je to premiér, ano aktuálně řídí náš stát, nicméně ona ta vláda v demokratickém systému až tolik toho dělat nemůže, třeba s ekonomikou ve skutečnosti jen velmi málo, pokud by se tedy nepřenastavil celý systém, nicméně v jiném případě má vláda u nás jen velmi malý vliv, například na vývoj HDP. A ano, Babiš může být pro jednoho sketa, pro druhého může být dobrák a pro jiného asketa. Ale nerozumím, proč se kvůli němu hádat a nejít grilovat s kamarádem. On i ten Babiš má svůj čas a jednou už tu nebude, to přátelství by ale mohlo trvat desítky let. A co třeba téma migrace? Nakonec každý Čech stojí o to, aby byl v bezpečí, pokud to není milovník adrenalinových sportů, ba i ten o to jistě stojí. A většina lidí má také soucit s druhými v nouzi. A každý stojí o to, aby naše země prosperovala a posouvala se dál. A je klidně možné, že je to důležité téma, které by si každý měl promyslet, ale rozhodně, stejně jako téma Babiš, Zeman, nestojí za to, aby se lidé z jedné země, okruhu přátel nebo i rodiny rozkmotřili.

 

Často slýchám, že je to právě prezident Zeman, kdo vytváří sváry nebo kdo nás rozděluje, ale já nesouhlasím. Vehementně nesouhlasím s tím, že by jeden člověk měl moc rozdělit deset milionů lidí. Jsme to prostě jen my sami, kdo za to může a je trapné to svádět na nějakého pána z Prahy nebo třeba i z Bílého domu. Můj přítel mě nedávno pozval na návštěvu do Seattlu a tam je to prý to samé, snad ještě horší, než u nás. Dobře, beru to, ale nerozumím tomu, vždyť kdyby byla například přírodní katastrofa, lidé, kteří volí Babiše a zároveň ti, jenž proti němu protestují by jistě prokázali stejnou dávku odvahy, či zbabělosti, štědrosti nebo sobectví a to bez ohledu na tyto v kontextu marginální témata. Tak proč? Může mi to prosím někdo vysvětlit, jako pětiletému dítěti… Mně je totiž úplně jedno, kdo koho volí a je mi jedno, kdo je gay nebo vegan. Posuzuji druhé, to ano, ale na základě toho jací jsou lidé a přátelé, jací jsou rodiče, jak se chovají ke mně a k okolí nebo jestli by pomohli někomu v nouzi. Ale posuzovat je podle toho, jestli volí Babiše….a pak se s nimi kvůli němu hádat a nejít grilovat? To je přece promiňte, legrační….

Reklama