Reklama
 
Blog | Patrik Joura

Miluji český národ

Jen u nás v České republice (a možná trochu na Slovensku) je možné, aby do dalšího kola talentové soutěže postoupil Pátrovič. V podstatě nemocný člověk, který je tak bizardní, že dokáže Švejkovskou tradici absurdního humoru zvrátit ve svůj prospěch a lidé se s ním začnou fotit na ulici. Vím to, rád jsem sledoval například Amerika má talent a něco takového by tam bylo nemyslitelné.

Slyšel jsem také rozhovor s jedním zahraničním novinářem, který komentoval první zvolení Miloše Zemana prezidentem a viděl jsem, jak zaskočeně nemůže uvěřit, že někdo, kdo kandiduje na tak vysokou ústavní funkci defakto o sobě prohlásí, že je opilec. Byl z toho v naprostém šoku a řekl, že nezná jedinou zemi, ve které by bylo myslitelné takhle o sobě a navíc před volbou mluvit. Velmi mě mrzí, že jsem nezaznamenal rozhovor po Zemanově vítězství. Já prostě věřím, že určitá část elektorátu mu to hodila i kvůli recesi. A víte jaké reportáže na CNN o českých prezidentech běžely od doby Václava Havla? Byla to dlouhá reportáž o tom, jak náš prezident ukradl pamětní propisku a pak reportáž o korunovačních klenotech, ta byla mimochodem i s jakýmsi odborníkem na alkoholismus. Nicméně český národ místo toho, aby si z toho dělal hlavu, zvolí si smích a pak ty scénky několik let ještě paroduje. Myslím, že jsme v tomto opravdu výjimeční.

Bavil jsem se s jednou známou, zahraniční studentkou literatury a ptal jsem se, jestli mají rádi Haškova Švejka. Řekla mi, že je to povinná četba a že zdlouhavě ve třídě diskutují, zda je Švejk mentálně retardovaný. Samozřejmě, že ne, jenže to by holt musela chápat někdy až absurdně lahodný český smysl pro humor. Přehnat humor nad věcmi, nad kterými by lidé už prostě měli brečet, ale ne, Češi teda ne a myslím, že je v tom ohromná síla. Jediný slaboučký pokus o napodobení Švejka by mohl představovat Hawky Pierce, nicméně jsem si téměř jist, že kdybych pátral po předcích scénáristy MASHe, našel bych české geny.

A v dnešní době? Tolik lidí na světě má strach, tolik lidí v Česku zřejmě přijde o práci a mnohdy o to, co budovali mnoho let. Zahraniční vlády dotují své firmy masivními částkami a připisují jim je na účet, a když naše vláda vyhlásí program pro podnikatele pětadvacet, první variantu nachystá tak, aby na ni málokdo dosáhnul a ihned někdo vymyslí, že to krásné logo 25 znamená číslo, kolik živnostníků přežije.

O český národ prostě není důvod se bát, i kdyby přišla válka, mimozemšťané, nebo jakákoli těžká situace, věřím, že můj národ se chopí svého humoru, pokud bude třeba, vše přečká a čím víc by bylo hůř, o to víc vtipů vymyslí.

Jsem hrdý na můj národ, který místo, aby plakal, raději se směje, byť třeba i sám sobě.

Reklama